Mitt 8000 timers ungdomsprosjekt 1968-72

Diverse detaljer

Understell basis: VW 1200.


Karosseri: Glassfiberarmert polyester.


Hjuloppheng/bremser: Porsche 356


Motor: Spesialbygget av en god venn og Norges fremste Porsche-ekspert, Alf Rønning, 2350 Nes (de Porscheproblemer han ikke kan løse, kan ikke løses!). Fire sylindrer, 2,4 liter, 2 doble Weber 48 mm forgassere, spesialkamaksel, egenutviklet innsugningsmanifold.


Bilseter: Egenutviklet (delprosjekt på ca. 900 arbeidstimer)


Farge: Porsche Blod-oransje og Rally-svart


Bygge/utviklingstid: Ca. 8000 arbeidstimer over vel 4 år


Registrert: 1972


Kjørelengde: Ca. 40.000 km


Presentasjon av Scorpionen i autofil 26.2.07 finner du HER.
 

Karosseridetaljer

Jeg la stor vekt på gjennomføre detaljer slik at bilen ikke skulle bære preg av å være hjemmelaget - i hvert fall ikke ved første øyekast. Slike detaljer er blant annet logo, emblem og "fabrikk"-merke. Videre var helhetlig design viktig - et utviklingsarbeid som var utfordrende for en amatør - men også veldig spennende! Under er vist noen slike detaljer.  

 

Logoen ga seg selv - med det navnet jeg hadde valgt. Formen arbeidet jeg en del med, men må innrømme at jeg til slutt lånte mye design fra Abarth. Etter rentegning ble logoen saget ut i plexiglass, lakkert og montert på grillen. 

 

"Alle" biler (i hvert fall Ferrari og den slags...) hadde et emblem på panseret - så det måtte jeg også ha. Det skulle være formet som et våpenskjold av enkelt design. Formen vises under. Jeg laget det i kopper for å gjenspeile litt av gløden i lakken: Jeg klippet ut smale striper i kopper som ble bøyet i fasong og loddet stående til en bakplate. Så ble epoxy iblandet pussestøv fra ibenholt fylt i(massen skulle være mørk, men ikke svart). Etter herding ble emblemet planslipt og lakket slik at resultatet skulle bli mest mulig profesjonelt:

Bilen måtte selvsagt ha et "fabrikk"-merke. Jeg laget dette først med samme teknikk som emblemet; senere fototeknisk i  spesialaluminium. Platen står på hekken og i begge døråpninger. 

Senterplaten i rattet må selvsagt også ha en bilspesifikk løsning...

De mange linjene på bilen skulle harmonere mest mulig, slik at de fremstod som gjennomtenkt. Et eksempel på dette er linjen rundt vinduene - den krumme linjen av sidevinduet skulle fortsette i framkant bakvindu. Det er en rekke slike spesielle designdetaljer i bilen...

Jeg valgte lameller som designdetaljer som skulle framheve enkelte strukturer. Og for å forsterke detaljene ble disse lakket i silkematt svart (Jeg valgte denne fargen også i de to feltene på panseret for å gjøre fronten mer spennende). Lamellene over kabinutluftingen ble imidlertid lakket som bilen forøvrig for disse skulle framstå som integrert del av karosseriet, og går i ett med glassfiberskroget.

Fiat-entusiaster ser vel at baklysene er tatt fra Fiat 850... Og for ikke  å gjøre detaljene altfor enkle for meg selv - laget jeg ikke blinklysene etter konvensjonelt blinkemønster - jeg syntes det ble for kjedelig. Jeg laget et blinkmønster likt begynnertaktene i Beethovens 5. symfoni ("Skjebnesymfonien")(... ikke det at jeg håpet at bilen skulle bli min skjebne...), med tre korte blink i innerlyset etterfulgt av et langt i begge! For å få til det benyttet jeg meg av styringskretsene i en vindusviskermotor (som får viskerbladene til å parkere på samme sted uansett når viskerbryteren slås av) og 8 reléer! Mye tid gikk med - men du verden så mye morsommere...